Kalavesien hoitotarvetta on lähes kaikilla Suomen isoilla ja pienemmillä järvillä. Yksi kalavesien hoitotapa on ns. ylisuurten, vähempiarvoisten kalakantojen harventaminen eli poistopyynti. Ylitiheiden pikkukalakantojen harventamisella pienennetään myöskin vesistön rehevöitymistä, lisätään jäljelle jäävien kalojen kasvunopeutta ja parannetaan merkittävästi kalanpoikasistutusten onnistumista. Pari hyvää vertailevaa esimerkkiä löytyy maalta.

Ylitiheä viljakasvusto ei tahdo kasvaa hyvin eikä tuota, samoin ylitiheä puiden taimikko ei tahdo kasvaa kunnolla vaan sitäkin ymmärretään harventaa eikä istuttaa sinne yhä lisää puuntaimia. Kalavesillä ei aina ymmärretä harventaa ylisuuria pikkukalakantoja. Harventamalla ylisuuria pikkukalakantoja luodaan merkittävsti paljon paremmat olosuhteet kalanpoikasistutusten onnistumiselle. Hoitokalastuksessa ei ole vain yhtä ja ainoaa pyyntimenetelmää. Riippuen vähennettävästä kalalajistosta, käytetään hoitopyynnissä useimmiten katiskoita, nuottausta, rysiä ja jopa verkkoja. Kun mietitään eri pyyntivälineitä hoitopyyntiin, on niissä merkittäviä eroja.

Weke-katiska on usein paras pyyntiväline hoitokalastukseen. Se pyytää monipuolisesti ja ympäri vuoden, on helppo tyhjentää, siirtää ja pitää puhtaana yhdenkin kalastajan toimesta. Weke-katiska on pitkäikäinen ja näin ollen monien vuosien investointi kalavesien hoitoon. Se on ylisuurten ahvenkantojen harventamiseen ylivoimainen pyydys muihin pyyntivälineisiin verrattuna. Särkikalojen pyynnistä on kahden eri ammatti- kalastajan paljon puhuvat lausunnot: ”Wekellä voi ylisuuret särkikannat pyydystää lähes loppuun.” ”On käsittämätöntä, miten hitaasti näin tehokas ja helppokäyttöinen pyyntiväline yleistyy hoitopyynnissä.” Lisäksi se on tehokas pyydys kutuaikana kiiskelle, lahnalle, salakalle, ruutanalle, suutarille, säyneelle jne. Joskus on tarvetta kalanpoikasistutusten onnistumisen vuoksi harventaa myöskin vahvaa haukikantaa. Silloin Weke-katiskalla suoritettava haukien ns. täsmäpyynti on todella tehokasta. Soittakaa rohkeasti, niin neuvon Teitä mielelläni hoitopyynnissä.

Mukavia kalastushetkiä toivottaa Veikko Hakala.

Copyright © 2013 - 2019 WEKE-Katiskat Oy | Web-sivujen sunnitelu VG-Studio & Imapro